top of page

Prva bh. baletna predstava u pratnji dječijeg orkestra

Baletna predstava "Šapat šume" je prva domaća dječija baletna predstava u pratnji dječijeg orkestra, u formi jednočinke sa trajanjem od 45 minuta. Rađena je po originalnom libretu Meline Alagić i Bojane Vidosavljević, a originalnu muziku komponovao je Moamer Balihodžić. U predstavi učestvuje 45 učenika/ca u orkestru, 20 učenika/ca u horu i 15 učenika/ca u baletnom ansamblu. Sama predstava po svom libretu promoviše univerzalne ljudske vrijednosti i predstavlja prirodne ljepote Bosne i Hercegovine. U predstavi glavne likove predstavljaju životinje bh. šuma. Predstava govori o značaju prijateljstva u životima svakoga od nas. Ono što ovu predstavu čini zaista jedinstvenom je orkestarska pratnja, što inače nije uobičajeno za dječije predstave.


"Želja nam je da djeci ponudimo kvalitetnu izvedbu koju će pamtiti i da, pored uživanja u izvedbi baletnog ansambla, osjete sve čari horskog pjevanja i orkestarskog muziciranja", isitču organizatori. Baletnu predstavu "Šapat šume" producira Muzički atelje u Bosni i Hercegovini koji je do sada producirao najgledanije mjuzikle za djecu u BiH i to mjuzikle "Kralj Lav" i "Zaleđeno kraljevstvo".


Predstavu vodi stručni tim sastavljen od producenta, koordinatora, profesora i baletnih umjetnika - izvršni producent i reditelj je Đorđe Jovančić, menadžerica i koordinatorica projekta je Nikolina Petković - Jalovičić, dirigent, kompozitor i voditelj orkestra je Moamer Balihodžić, dirigentica i voditeljica orkestra je Tijana Vignjević, voditelj orkestra je Jure Sušac, koreografkinja i korepetitorka baleta su Aleksandra Smiljanić i Ekaterina Vereshchagina, voditeljica i korepetitorka hora je Mirela Jusić Dreković, korepetitorka hora je Marija Ivančević - Stipić, grafički dizajner i videoanimator je Marko Jovančić, a saradnik koordinatori su Mustafa Mujbegović i Tatjana Romanić.


U predstavi učestvuju združeni baletni ansambli, horovi i orkestri četiri muzičke škole: JU Osnovna muzička škola Mladen Pozajić Sarajevo, JU Srednja muzička škola Sarajevo, Muzičko - obrazovni sistem Basics škola Istočno Sarajevo i JU Osnovna glazbena škola Brotnjo Čitluk. Ovo je prvi put da su se četiri muzičke škole iz oba entiteta udružile da zajedničkim snagama omoguće zdravije, ljepše i kvalitetnije odrastanje, kako svojim učenicima/cama, tako i svoj djeci koja će gledati predstavu.

Realizaciju projekta finansira Američka ambasada u Bosni i Hercegovini kao projekat od izuzetnog značaja za društveni i kulturni razvoj Bosne i Hercegovine kao i projekat od izuzetnog značaja za međuentitetsku i multinacionalnu saradnju djece i umjetnika iz Bosne i Hercegovine.

Bh. baletna predstava za djecu i mlade "Šapat šume" do sada je izvedena 3. decembra u 12 i 14 sati i 4. decembra u 11 i 13 sati u Međunarodnom Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo; 5. decembra u 18 sati u sali Srednje škole Busovača i Srednje mješovite škole Busovača u Busovači te 6. decembra u 12 sati u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. Naredna izvođenja predstave su od februara 2020. godine.


bottom of page