Nastavlja se turneja bh. baletne predstave "Šapat šume". Prva destinacija u 2020. godini j

Bh. baletna predstava "Šapat šume", domaći muzičko - scenski spektakl u pratnji dječijeg orkestra i hora koji producira Muzički atelje u Bosni i Hercegovini sutra 7.3. nastavlja svoju turneju po bh. gradovima i općinama. Naredna destinacija je Travnik 7.3. u 18 sati gdje će uz slobodan ulaz u sali JU Centar za kulturu općine Travnik biti izvedena predstava u punom sastavu. Naredna gostovanja u martu mjesecu planirana su za 20.3. u Međugorju i 21.3. u Posušju.

Podsjećamo, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo 3. i 4. decembra premijerno je izvedena bh. baletna predstava "Šapat šume", a svoju bh. turneju počela je nekoliko dana kasnije. Predstava je do sada gostovala u dvorani Srednje škole i Srednje mješovite škole "Busovača" u Busovači i Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. Predstavu je do sada pogledalo 2.500 gledalaca.

"Šapat šume je priča o bh. šumama i životinjama koje žive u njima, a koja nosi snažnu poruku o zajedništvu, o tome koliko je važno da jedni drugima pomažemo kako bi svima bilo bolje. Smatram da nam treba takva poruka u vremenu kada se počinju remetiti vrijednosti društvenog života i suživota u različitosti. Kome bolje prenijeti poruku nego onima na kojima svijet ostaje, a to su naša djeca", izjavio je Đorđe Jovančić, izvršni producent projekta, režiser i direktor produkcije.

​Produkcija, iako poznata po dosadašnjim sličnim spektaklima za djecu i mlade koji su producirani na zavidnom nivou, ovog puta akcenat je stavila na umjetničke vrijednosti projekta i podstakla ih dobrom organizacijom, adekvatnim tehničkim uslovima i profesionalnim timom. Predstava prikazuje utemeljene segmente klasičnog baleta obojenog modernom scenografijom sa 3D mappingom, kostimografijom, šminkom i maskom koji su privukli interes djece u publici. Tehnologija 3D mappinga posebno je dala čar bajkovitom načinu pričanja priče dok su svi segmenti predstave izvedeni uživo. Baletna predstava "Šapat šume" je prva domaća dječija baletna predstava u pratnji dječijeg orkestra i hora, u formi jednočinke sa trajanjem od 45 minuta. Rađena je po originalnom libretu Meline Alagić i Bojane Vidosavljević, a muziku je komponovao Moamer Balihodžić. U predstavi učestvuje 45 učenika/ca u orkestru, 20 učenika/ca u horu i 15 učenika/ca u baletnom ansamblu. "Želja nam je da djeci ponudimo kvalitetnu izvedbu koju će pamtiti i da, pored uživanja u izvedbi baletnog ansambla, osjete sve čari horskog pjevanja i orkestarskog muziciranja", izjavila je Nikolina Petković - Jalovičić, menadžerica i koordinatorica projekta. Napominjemo, baletnu predstavu "Šapat šume" producira Muzički atelje u Bosni i Hercegovini koji je do sada producirao najgledanije mjuzikle za djecu u BiH i to mjuzikle "Kralj Lav" i "Zaleđeno kraljevstvo".

​Predstavu vodi stručni tim sastavljen od producenta, koordinatora, profesora i baletnih umjetnika - izvršni producent i reditelj je Đorđe Jovančić, menadžerica i koordinatorica projekta je Nikolina Petković -