top of page

Predstavljen virtuelni interaktivni mjuzikl "Biće nam bolje ako (ne)reagujemo"

Basics škola i Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Ambasade Nizozemske predstavili su virtuelni interaktivni mjuzikl "Biće nam bolje ako (ne)reagujemo".


Muzički atelje u Bosni i Hercegovini kroz svoja dva ogranka, Basics školu i MAUBIH produkciju, pripremio je u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT prvi autorski mjuzikl koji je u potpunosti domaći muzičko-scenski proizvod namijenjen prvenstveno mladima ali i svima ostalim. Mjuzikl "Biće nam bolje ako (ne)reagujemo" govori o četiri mlade osobe koje u svakodnevnom razgovoru promišljaju pitanja ljudskih prava mladih u Bosni i Hercegovini koja proizilaze iz njihovih ličnih trauma, istorije, problema i želja.


Mladalački osvrt na svakodnevna pitanja potiče nas na razmišljanje o mladima ali i pravima koja se krše u BiH. Zato je ovaj mjuzikl namijenjen svima. I mladima, ali i onima koji odlučuju o pravima mladih.Nakon uspješnih mjuzikala koje je Basics škola do sada producirala za djecu, ovaj put se obraćaju mladima i uz muzičko-scenski performans obrađuju teme ljudskih prava, tačnije prava mladih u Bosni i Hercegovini. Mjuzikl je virtuelan jer je u potpunosti produciran i režiran za online ili virutelni svijet čiji smo sve veći učesnici. Mjuzikl je interaktivan jer gledaoci za vrijeme trajanja streama učestvuju u odgovaranju na anketno pitanje.


Svjesni činjenice koliko je Internet danas prepravljen mnoštvom različitih sadržaja i koliko imamo sve manje vremena i pažnje za gledanje tih sadržaja - mjuzikl je smješten u tri kratke scene pa tako mjuzikl traje svega 20 minuta.


"Veoma je zahtjevno obraćati se mladima. Iako smo svjesni šta danas privlači pažnju mladih i kako bi njihovu pažnju imali skoro pa u potpunosti odlučili smo se ipak zadržati klasičniju formu mjuzikla u vidu muzike, scenarija i forme scena. Misija Basics škole je edukacija djece i mladih, zato koristimo priliku da kroz ovaj muzičko-scenski performans edukujemo mlade o tome šta je umjetnost i teatar. Nadam se da smo uspjeli naći sredinu između onog što mami mlade i onog ka čemu bi trebali usmjeriti fokus", izjavio je Đorđe Jovančić, direktor Basics škole i autor mjuzikla.


Uloge tumače Tea Sejmenović, Issa Osmić, Ema Durić i Zara Rašidagić, učenici/ce Basics škole koji su imali zapažene uloge u prethodnim mjuziklima Basics škole. Režiju potpisuju Staša Dukić (London, UK) i Đorđe Jovančić (Istočno Sarajevo, BiH).


Ostatak produkcijskog tima čine:


kasting: Staša Dukić i Đorđe Jovančić; scenarij: Đorđe Jovančić; muzika: Đorđe Jovančić; koreografija: Ivana Hadžihasanović; kostim: Armin Ćosić; MUA: Vesna Husić; vokalni supervizor: Adelisa Saračević; glumački supervizor: Nadine Mičić; producentica: Ana Gluhović; muzički producent: Đorđe Jovančić; izvršni producent: Đorđe Jovančić; svjetlo: Dino Memić i Adis Mirojević; video mapping: Slađan Vujić; dekorater: Haris Landžo; vozač: Dragan Jovančić; ton: Vanja Kurtović; kamera: Marko Jovančić, Ivan Trnčić i Vanja Košutić; dron operater: Ivan trnčić; grafički dizajn: Peđa Kazazović; fotografije: Marko Jovančić; video animacija: Marko Jovančić; montaža: Marko Jovančić; live stream: MAUBIH produkcija; produkcija: Basics škola; koprodukcija: Pozorište mladih Sarajevo; izvršna produkcija: MAUBIH produkcija.


Premijerno izvođenje mjuzikla desilo se 15. septembra u 18 sati. Mjuzikl se putem live streama prenosio iz Pozorišta mladih Sarajevo, a emitovao se na YouTube kanalu Basics škola.


Mjuzikl je urađen uz podršku Ambasade Nizozemske i Instituta za razvoj mladih KULT. Sadržaj ne mora da odražava stavove Ambasade Nizozemske u BiH i Instituta za razvoj mladih KULT, odgovornost je autora.

Comentários


bottom of page